Gezonde school

Gezondheid vinden wij belangrijk op onze school. We willen de kinderen een gezonde schoolomgeving bieden. Een gezonde leefstijl helpt kinderen lekker in hun vel te zitten, de weerstand op peil te houden en genoeg energie te hebben voor leren, sport en spel. Met onze schoolafspraken over gezonde voeding leveren we een bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Dat betekent dat wij ernaar streven dat leerlingen op school alleen fruit, groente en/of brood eten.

Eetmomenten op school

Ochtendpauze

Elke dag eten we in alle groepen fruit of groente in de ochtendpauze. Het eten van meer fruit en groente draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Meer fruit en groente eten draagt bij aan een gezonde ontwikkeling. Het blijkt dat schoolfruit eten er ook voor zorgt dat kinderen thuis vaker gezond kiezen. In de ochtendpauze drinken de kinderen water op school. Dit mogen ze zelf meebrengen in een drinkbeker.

Lunch

Een gezonde lunch bestaat uit boterhammen, met daarbij (eventueel) wat fruit of groente. De gezondste keuze is een volkoren boterham, besmeerd met halvarine en mager beleg. Als drinken adviseren we water of halfvolle en magere zuivelproducten. Meer informatie over een gezond lunchpakket vindt u op de website van het Voedingscentrum, klik hier.

Tips voor de broodtrommel:

  • Brood (liefst volkoren of bruin) dun besmeerd met zachte margarine of halvarine
  • Dun belegd met zoet en/of hartig beleg
  • Aangevuld met een stuk fruit of een stuk groente (zoals komkommer, cherrytomaatjes, radijsjes, worteltjes, reepjes paprika etc.)
  • Drinken: liefst melk (bij voorkeur halfvol of karnemelk) of water. Water is de beste dorstlesser. Daarom willen wij adviseren om uw kind als tussendoordrank water mee te geven.

Trakteren

Wij zetten leerlingen die jarig zijn flink in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie. Wij willen het uitdelen van een gezonde traktatie graag stimuleren. De leerkracht ontvangt graag dezelfde traktatie als de leerlingen. Neem bij het bedenken van traktaties de volgende punten mee:

  • Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is;
  • Eén ding trakteren;
  • Kies bij voorkeur een gezonde traktatie (bijvoorbeeld op de website www.gezondtrakteren.nl);
  • Denk eens aan niet eetbare traktaties;
  • Hartige traktaties bevatten vaak veel vet, wat ook niet goed is voor de gezondheid.

Schoolreisjes

Het schoolreisje is voor veel kinderen één van de hoogtepunten van het jaar. Natuurlijk is het leuk om dan iets lekkers mee te nemen. We willen u wel vragen de hoeveelheid beperkt te houden en ook te denken aan de gezondere keuzes, zoals bijvoorbeeld snoeptomaatjes of een appel.

Sportieve activiteiten

Deelname aan sportieve activiteiten zoals de Jeugdavondvierdaagse of schoolvoetbaltoernooien juicht de school toe. Voor kinderen is het meedoen aan zulke sportactiviteiten een hele prestatie en een tussendoortje en/of een beloning hoort daar bij. We willen u vragen een gezond tussendoortje mee te geven, zoals bijvoorbeeld snoep tomaatjes of een mandarijn. Als beloning voor de sportieve prestatie kunt u denken aan een leesboekje, een bosje bloemen of een ander klein cadeautje.

Heeft u vragen over ons gezonde beleid, kunt u deze stellen aan de leerkrachten of de locatieleiding van de school.